20 aastat kogemust ühiskondlike umbsõlmede harutamisel

Hannes Tamjärv sõnastas 20 aastat tagasi Heateo sündi tähistavas arvamusloos mõtte, et andmisrõõm on suurim rõõm maailmas ja igaühes meist on peidus mingi põhjatu varandus, mida keegi kusagil vajab. Lihtsast soovist muuta heategevuslik mõttelaad ja käitumine Eestis loomulikuks ja harjumuspäraseks on sündinud kümneid algatusi, millest igaüks omal moel Eesti elu paremaks muudab. Sajad suur- ja tuhanded väikeannetajad on nende aastate jooksul andnud oma panuse ning loendamatu arv inimesi panustanud oma oskusi ja teadmisi vabatahtlikuna. Heateo ümber on tekkinud kogukond käivitajatest, toetajatest ja vabatahtlikest.

Üheskoos aitame headel mõtetel kasvada ettevõtmisteks, mis harutavad lahti ühiskondlikud umbsõlmed. Aitame algatustel hoo sisse saada ja jääme ettevõtmisi toetama ka siis, kui heast mõttest on saanud toimiv lahendus. Fondide kaudu on Heateost saanud algatuste rahastaja, kuid meie süda on siiani algatuste käivitamise ja kasvatamise juures – oleme käivitajahingega fondijuhid. See tähendab riskide võtmist, nõudlikkust, aga ka valmisolekut püsida algatuste kõrval siis, kui asjad ei lähe nii hästi ja kiiresti kui soovitud.
Heateo Mõjufondi luues saime rakendada neid põhimõtteid, millesse me Heateos usume – personaalne, pikaajaline tugi algatustele, rahaline tugi koos ekspertteadmistega. Ühtepidi nõudlikkus ja teistpidi kaasamõtlemine ja partnerlus. Heateo Haridusfondi loomine andis meile võimaluse minna süvitsi hariduse valdkonda. Oleme saanud tutvuda ja töötada algatustega, kes seal täna tegutsevad, ning käivitanud uusi – Haridusjuhtide praktikaprogramm ning kompetentsi- ja karjäärimudel sealhulgas. Õpime ja kasvame läbi iga piloodi ja toetatud algatuse ning oleme täna seeläbi olulised haridusvaldkonda panustajad.

Kuigi viisid, kuidas me algatuste käivitajaid toetame, on aja jooksul edasi arenenud, on Heateo eesmärk jäänud alati samaks. Otsime lahendusi keerulistele probleemidele ja kaasame oma tegevusse võimalikult palju Eesti inimesi. Edukad ettevõtjad ja ettevõtted on läbi Heateo pannud õla alla ühiskondlikke muutusi loovatele algatustele – kaasame igal aastal üle 100 inimese ja üle 1000 tunni väga väärtuslike vabatahtlike aega, oleme viimaste aastatega kaasanud erasektorist pea 4 miljonit eurot ning teinud ühiskonda panustamise tavapärasemaks.

Oleme pikalt oodanud, et uusi võimalusi tuleks valdkonda juurde. Nüüd näeme uute fondide sündi ja loodame, et peagi saab esimesest 4 toetusmiljonist 40. Uute võimaluste tuules saab sirguda uus põlvkond algatusi ning olemasolevad kasvada selliselt, et iga abi vajav kogukond, kool ja laps saaksid neist osa.

Suures tänutundes Heateo kogukonna ees,

Pirkko Valge
Heateo tegevjuht

Share